Nu får 800 skarvar skjutas i Söderhamns skärgård – beslut från länsstyrelsen

Publicerad

Efter fjolårets inventering av skarven tillåts skyddsjakt på 800 fåglar i Söderhamns kommun. Skyddsjakten ska förhindra allvarlig skada på fisk i området.

Under 2021 inventerades cirka 8 700 skarvar i Söderhamns skärgård, vilket nu ska bli färre. Enligt länsstyrelsen finns flera känsliga och sårbara områden när det gäller just fiskepopulationen i Söderhamns kommun och i skärgården.

Dålig lukt och förstörda skärgårdsöar – inte skäl nog

Skarven är liksom alla andra fågelarter fredad enligt EU:s artskyddsdirektiv. Ändå är det många som betraktar den som en invasiv art. Vissa tycker att skarvarna luktar illa och förstör skärgårdsöar. Men det är inte skäl för skyddsjakt.

– Vi har inget lagutrymme att bevilja åtgärder mot skarv för att något ser fult ut eller luktar illa, säger Elina Eriksson på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Nu får 800 fåglar skjutas och jakten pågår mellan 1 april fram till början av november. Det är kommunen och ett flertal lokala aktörer som kommer att delta i jakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.