Foto: SVT

M hjärta S = sant i Ovanåker

Publicerad

Ovanåker är den enda kommunen i länet där Moderaterna och Socialdemokraterna ingått en koalition och styr kommunen tillsammans, och har så gjort i åtta år.

Tillsammans med Miljöpartiet och  Liberalerna styr Moderaterna och Socialdemokraterna i allians Ovanåkers kommun. Något som verkar fungera helt smärtfritt.

–Det funkar fantastiskt, säger Mikael Jonsson (M), andre vice ordförande för kommunstyrelsen i Ovanåker.

–Politik innebär alltid kompromisser, det är likadant inom partiet. Vi sätter oss med och diskuterar alla frågor och har hittills nästan alltid kommit överens, säger Håkan Englund (S), vice ordförande för kommunstyrelsen.

Vanligare än man tror

I 26 kommuner i Sverige styr M och S tillsammans, och frågan är om det här receptet kan bli aktuellt på riksnivå efter valet. Men kommunpolitik och rikspolitik är väsenskilt menar Mikael Jonsson (M). Många frågor som splittrar partierna ordentligt har man på kommunnivå  lyxen att strunta i. Båda partierna menar att det inte finns några större skillnader när det gäller viktiga lokala frågor som skola, äldrevård och föreningsliv.

– De andra frågorna kan vi ändå inte säga något om och kan gräva ned, säger Mikael Jonsson (M).

Är det inte ett svek mot väljarna att ni samarbetar med ett motsatsparti?

–Klart att alla inte är helt nöjda men alternativet hade varit att sätta sig på avbytarbänken och titta på när någon annan driver igenom sin politik, säger Håkan Englund (S).

Två mandatperioder

I Ovanåkers kommun har M och S styrt tillsammans i åtta år nu och liknande samarbeten i Sverige blir allt vanligare. I många fall är det en reaktion på Sverigedemokraternas framgångar men enligt statsvetare har de också att göra med att partierna överlag rör sig mot mitten. Ideologiskt sett är M och S alltså  inte lika långt ifrån varandra som de var en gång i tiden. Och om man tittar på Socialdemokraternas vallöften så är de många gånger närmare de borgerliga partierna än Vänsterpartiet.

–Det här är absolut ett tecken på att partierna går mot mitten men vi går till val på vår egen politik, säger Mikael Jonsson (M).

Vänsterstyre 96

Blocköverskridande 103

Alliansstyre 91

Av Sveriges 290 kommuner har 61 stycken, däribland storstäderna Göteborg och Malmö, haft samma typ av politiskt styre ända sedan 1994. Långvarigt vänsterstyre är något vanligare än långvarigt alliansdito.

Tre kommuner – Nordmaling, Falun och Perstorp – har växlat mellan de olika formerna av styre hela fem gånger under perioden.

Källa: Kolada/SKL (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Gävleborg

Mer i ämnet