Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
M, SD och KD i gemensamt utspel – Är det här den nya alliansen i Gävle?

M, SD och KD i gemensamt utspel – är det här den nya alliansen i Gävle?

Uppdaterad
Publicerad

I dag fredag presenterade Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i Gävle ett gemensamt åtgärdsprogram för att komma till rätta med vad man kallar ett trafikkaos i stan. Och frågan är om detta är starten för en ny allians i Gävlepolitiken?

Under den senaste mandatperioden har M, KD och SD varit i opposition. Men när Gävle dessförinnan för första gången styrdes av en borgerlig allians såg Sverigedemokraterna till att fälla alliansens budget. Så det är väl långt ifrån självklart att de tre partierna samarbetar?

– Jag tror det underlättar väldigt mycket om man förhandlar en budget. Det gjorde vi inte senast men är beredda att göra nu, säger William Elofsson (M) som är kommunalråd i opposition.

– Nu diskuterar vi. Tidigare har det varit litet si och så med det, menar också SD:s kommunalrådskandidat Richard Carlsson.

Ingen ny allians

Men att trions samarbete innebär starten på en ny allians håller inte KD:s kommunalråd i opposition Jan Myleus alls med om:

– Det är ingen ny allians i Gävlepolitiken utan det är en opposition som är samlad.  

I klippet berättar de tre partiernas företrädare mer om hur de ser på deras samverkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

Mer i ämnet