Mannen som attackerade poliserna i Ljusne menar att han ville bli skjuten. Foto: Polisens förundersökning

Man åtalas för polisattacken i Ljusne – ville själv bli skjuten

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som attackerade två poliser i Ljusne i början av december åtalas. Han misstänkts för mordförsök, efter att ha försökt ta polisernas vapen för att skjuta dem, menar åklararen. Mannen menar dock att han försökte få poliserna att skjuta honom.

Det var den 1 december i år som händelsen ledde till en stor polisinsats i Ljusne. Poliserna skulle kontrollera en misstänkt stulen bil när mannen gick till attack.

Enligt bevisningen ska mannen ha kastat sig över sig den ena polisen i baksätet, tryckt upp henne mot polisbilens vägg och tak, skallat henne i ansiktet, bitit henne i örat och fingret samt försökt slita av polisen dennes tjänstevapen. Han ska flera gånger ha skrikit att han skulle ta vapnet och skjuta polisen till döds.

Polisattacken i Ljusne

Strax efter gav han sig även på den andra polisen. Även då ska han ha försökt ta dennes vapen för att döda.

Ena poliserna fick allvarliga skador och fick besöka sjukhuset. Den andra polisen fick lindriga skador.

Hävdar att han själv ville bli skjuten

Mannen själv menar dock i förhör att han ska ha försökt få poliserna att skjuta honom och att han inte hade lust att leva längre. Han menar därmed att han inte försökt att döda poliserna.

”Han säger att han försökte skrämma dem så de skulle ta upp vapnet och skjuta honom”, säger mannens försvarare i förhör med polisen.

Mannen är tidigare dömd för bland annat misshandel, olaga hot och stöld. Han säger själv att han har missbruksproblem.

Vittnet Maria ingrepp under polisattacken. Hör henne i videon under:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Larsson berätta vad som hände när hon och sambon hjälpte de två poliserna som slogs för livet utanför sin bil. Foto: Daniel Sjöholm, Alberto Lozano/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisattacken i Ljusne

Mer i ämnet