Man frias för höghusbranden på Öster i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Gävle tingsrätt friar den man i 55-årsåldern som misstänktes för att ha orsakat branden i ett höghus på Öster i Gävle i höstas. Mannen åtalades för grov mordbrand och grovt vållande till annans död.

Det var den 1 oktober förra året som branden startade på våning nio, i ett förrådsutrymme. Branden spred sig och räddningstjänsten var på plats under flera dagar för att släcka elden. De övre våningarna, nio och tio, totalförstördes i branden.

Alla boende, närmare 80 personer, evakuerades, från huset. Det är fortfarande oklart när hyresgästerna kommer att kunna flytta tillbaka.

Saknas teknisk bevisning

Tingsrätten skriver i domen att det saknas teknisk bevisning som binder mannen till någon brandhärd eller ens till det rum och tidpunkt där brandhärden initialt påstås ha blossat upp. Enligt domen påträffas det heller ingen rekvisita i mannens bostad som kan kopplas till anläggande av branden.

Kvinna dog av rökskador

En äldre kvinna som bodde i huset fördes till sjukhus i samband med branden. Några dagar senare avled kvinnan. Rättsläkare kunde senare konstatera att hon avlidit av den rök som hon andades in vid branden.

Åklagaren Therese Stensson Jonsson beslutade då att den misstänkte mannen också skulle misstänkas för grovt vållande till annans död.

Släpptes på fri fot

Inför att domen skulle meddelas släpptes den misstänkta 55-åringen på fri fot.

– Jag förväntade mig att min klient skulle bli släppt. Jag anser att det här aldrig skulle ha blivit en rättegång, sa försvarsadvokaten Karin Lavén.

Se historien om höghusbranden på Öster på 60 sekunder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få snabb koll på höghusbranden i Gävle på 60 sekunder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.