Foto: Roger Nilsson/Anders Sundin

Man i 80-årsåldern mördade sin fru – döms till vård

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna hittades svårt skadad i en lägenhet i Gävle i december och avled senare av sina skador. Kort därefter misstänktes hennes demenssjuke ha mördat henne, och idag kom domen mot honom. Han döms till rättspykiatrisk vård för mord.

Morgonen den 20:e december i fjol hörde en boende i ett flerbostadshus i Gävle hur en granne ropade på hjälp i trapphuset. Han gick för att undersöka saken och hittade en förvirrad man som sade ”jag har slagit ihjäl min fru”.

I lägenheten låg hans fru svårt skadad som senare avled på sjukhus och mannen misstänktes för mord.

Vissa uppgifter är logiska

Enligt domen är det uppenbart att den 80-årige mannen, som har en demenssjukdom, lämnat mycket uppgifter som präglats av hans sjukdom. Vissa uppgifter är dock sammanhängande och logiska.

Var svartsjuk och arg

Mannen har beskrivit att han var svartsjuk och arg på kvinnan och därför ”smockat till” henne med ett bräckjärn. Han hade ”inte tänkt slå ihjäl henne” utan ville bara att hon skulle förstå att han var förbannad.

Efteråt uppger han att han ångrat sig, hämtat en burk salt som han ätit för att ”bli död.” Därefter har han sprungit ut i trappan och skrikit på hjälp.

De enda personerna i lägenheten

Tingsrätten kan slå fast att den nu dömde mannen och hans fru var de enda personerna i lägenheten och att händelsen inträffade den 20 december. Däremot finns det inte tillräcklig bevisning för att styrka att mannen hade för avsikt att döda hustrun.

Har en allvarlig psykisk störning

Under det rättspsykiatriska utlåtandet har läkaren bedömt att mannen lider av en allvarlig psykisk störning, och att han utfört gärningen under påverkan av den. Därför har mannen enligt tingsrätten behov av psykiatrisk vård.

Gävle tingsrätt dömer mannen för mord till rättspsykiatrisk vård. Eftersom han bedöms ha en risk för återfall i brottslighet, av allvarligt slag, ska det förenas med särskilt prövningstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.