Foto: SVT

Många ostabila träd i brandskadad skog – nu erbjuds utbildning i säkerhet

Publicerad

I dag onsdag och på torsdag kommer en utbildning om säkerhet i brandskadad skog att hållas för alla som ska arbeta eller vistas i den skadade skogen i Ljusdals kommun.

Många träd i skogarna som skadats av sommarens väldiga bränder i Ljusdals kommun har avbrända rötter och bortbränd jord runt omkring. Det gör att de står ostadigt och faller lätt, snabbt och ljudlöst. Många träd har redan fallit. 

Skogsäkerhet 

I dag onsdag och på torsdag håller därför Länsstyrelsen Gävleborg tillsammans med Säker skog en utbildning kring skogssäkerhet i just brandskadad skog.

Skogsbränderna i Gävleborg 2018

– Underlaget är ett material som togs fram efter branden i Västmanland. Den riktar sig egentligen till alla som ska vistas i skogen. Det är viktigt att känna till riskerna, säger Mats Selin på Länsstyrelsen Gävleborg. 

Utbildningen kommer först att vara teoretisk, men i september planeras också utbildningstillfällen ute på plats i skogen. 

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna i Gävleborg 2018

Mer i ämnet