Apor och människor härmar varandra Foto: TT

Människor apar efter apor

Uppdaterad
Publicerad

Människor apar efter lika mycket som apor gör, det visar en studie som forskare har gjort vid Furuviksparken.

– De handlingar som kopierades av både människor och schimpanser var varken nya eller originella, vilket tyder på att imitationen i de här fallen inte hade med inlärning att göra. Syftet tycks vara rent socialt och kommunikativt”, säger Tomas Persson, en av de forskare som genomförde studien.

Tidigare forskning om apor har visat att de trots uttrycken “apa efter” eller “härmapa” är ganska dåliga imitatörer. Nu har kognitionsvetare från Lund studerat schimpanser och människor på Furuviks djurpark. Forskarna såg att apor och människor härmar varandra i samma utsträckning.

Furuviksparken

Unik studie

Studien är den första som systematiskt undersökt spontan imitation mellan djurparksschimpanser och djurparksbesökare samt den sociala och kommunikativa roll som imitation kan bidra med till inlärningen genom kopiering av välbekanta rutinhandlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Furuviksparken

Mer i ämnet