Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är grovt djurplågeri” – hör Annika Norée, docent i straffrätt om sin granskning av Furuviksparken. Foto: SVT/TT

Expert: Flera lagbrott när schimpanser dödades på Furuvik

Uppdaterad
Publicerad

Furuviksparken begick flera lagbrott då man sköt schimpanserna som rymde förra året. Den menar Annika Norée, docent i straffrätt, som granskat ärendet.

Bland annat har man brutit mot lagen om grovt djurplågeri som trädde i kraft förra sommaren, säger hon i en dokumentärfilm på TV4.

– Det som har hänt i Furuviksparken är så nära man kan komma gärningsbeskrivningen för det här nya brottet: att utsätta djur för otillbörligt lidande, säger Annika Norée till TV4.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Dessutom saknade man dispens att skjuta ihjäl djuren, säger Norée.

– Man får inte avliva schimpanser med jaktvapen, de ska avlivas med bedövningsmedel av veterinär.

Skyttar kan ställas inför rätta

Enligt Annika Norée kan skyttarna personligen komma att ställas inför rätta, vilket även Furuvikparkens vd Sandra Wilke är medveten om.

– Skytten har alltid ett ansvar att få ett välplacerat skott och att man kan göra det, säger Wilke.

Hon vill dock inte kommentera om någon kan ha brutit mot lagen, med hänvisning till att en polisutredning fortfarande pågår.

Rymde genom öppen dörr

Det var den 14 december som polisen larmades om att fem schimpanser rymt från sina hägn i aphuset på Furuviksparken strax utanför Gävle. Fyra av dem sköts ihjäl och en skadesköts. En öppen dörr gjorde att aporna kunde rymma, enligt djurparkens egen redogörelse av händelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem schimpanser flydde från Furuviksparken i december. Fyra av dem: Torsten, Linda, Santino och Manda sköts ihjäl. I klippet sammanfattar vi händelsen på 60 sekunder. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet