• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

En stor släckinsats pågår efter järnvägen norr om Tallåsen i Ljusdals kommun. Foto: Lari Honkanen/SVT

Markbränder norr om Ljusdal – stoppar tågtrafik

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande stopp i tågtrafiken mellan Ljusdal och Ånge, eftersom bränder har spritt sig längs järnvägen. Tågtrafiken leds om via Sundsvall vilket påverkar restiden.

Det har brunnit längs med järnvägen sedan onsdag eftermiddag, men räddningstjänsten har inte fått bukt med bränderna, som tros ha startas genom att gnistor från förbipasserande tåg som bromsar har satt fyr på den snustorra växtligheten.

– Det är en sträcka på kanske 12 kilometer som det har brunnit efter på flera ställen. Vi har släckt av i norr och söder, men mitt på den här sträckan är det just nu en ganska stor brand som vi försöker få bukt med, säger räddningstjänstens larmbefäl Stefan Fröbom.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Just nu är det totalstopp i tågtrafiken förbi platsen, vilket gör att inga tåg kan passera mellan Ljusdal och Ånge.

Helikoptrar vattenbombar elden

Vid kl 22 hade två helikoptrar anlänt och sedan 3-tiden på natten har ytterligare två helikoptrar vattenbombat elden.

– Vi har börjat bygga begränsningslinjer runt platsen, berättar Stefan Fröbom vid sjutiden på torsdagsmorgonen

Leds om via Sundsvall

Trafikverket meddelar på torsdagsmorgonen att tågtrafik leds om via Sundsvall och att resenärer får räkna med längre restid. Informationen ska komma att uppdateras efterhand på respektive tågavgång. Prognosen är i nuläget att trafiken kan komma igång någon gång under dagen. Resenärer ombeds hålla koll på sj.se/trafikinformation.

Brandrök känns av i Hudiksvall

Enligt Stefan Fröbom har många oroliga som känt av brandröken hört av sig. Brandröken kan kännas av så långt bort som i Hudiksvall, något som kommunen berättar om på sin hemsida.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
3 000 liter. Ungefär så mycket vatten kan piloterna frakta när de ska hjälpa till med att släcka skogsbränder. Se piloterna berätta mer om sina jobb i klippet. Foto: Saab

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet