Datacentret i Gävle har nu öppnat. Foto: Microsoft

Microsofts datacenter öppnar i Gävle och Sandviken

Publicerad

I dag tisdag öppnar Microsofts datahallar i Gävle, Sandviken och Staffanstorp, och tanken är att det ska ge offentliga och privata organisationer nya möjligheter.

– Det här är stort. Svenska och internationella kunder kan nu använda våra tjänster i de svenska datahallarna och lagra sina tjänster, säger Therése Treutiger, ansvarig för partners och innovation på Microsoft Sverige.

Det var för tre år sedan som företaget köpte mark i Gävle och Sandviken och sedan började bygga datacenter. Nu har alltså datacenter i Gävle och Sandviken öppnat.

Microsofts etablering i Gästrikland

Hur ser efterfrågan ut på molntjänster?

– Efterfrågan är väldigt stor och det är därför vi gör den här typen av investeringar. Man ser möjlighet att digitalisera och effektivisera sin verksamhet, säger Therése Treutiger.

190 personer anställda

I Gävle och Sandviken jobbar nu ungefär 190 personer och i framtiden kan det bli fler arbetstillfällen.

– På sikt kommer det definitivt att bli fler arbetstillfällen, säger Therése Treutiger.

Det har varit kritik mot Microsofts etablering i Gästrikland, vad säger du om kritiken?

– Jag förstår mycket väl att det finns en stor oro när ett stort företag som Microsoft gör en sådan här etablering. Vi vill i så stor mån vara en del av samhället, säger Therése Treutiger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet