Foto: Markus Dahlberg/SVT

Miljödomstol synade kommunens planer på att såga ned allé längs Gavleån

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommun har sökt dispens för ta ned en allé längs Gavleån för att kunna anlägga bryggor och gångvägar, något som har mött motstånd hos Länsstyrelsen som överklagat. När frågan togs upp i Mark- och miljööverdomstolen tog allt en ny vändning.

För att få plats med det som Gävle kommun kallar det nya Årummet, med bryggor och en ny gång- och cykelväg längs norra kajen, mellan Rådmansbron och Murénbron, måste allén med 150-åriga lindar tas ned. En ny skulle planteras.

– Vi har inte plats för träden om vi ska ha en god tillgänglighet för gångstråket och cykelbanan utan då måste vi välja bort någonting och utifrån de direktiv vi har från politiken så är det spåret vi utgår i från i dag, säger Anna-Karin Gävert, kommunens landskapsarkitekt.

Om kommunen får ta ned allén tänker de plantera en ny som gör att en gång- och cykelväg får plats längs norra kajen. Foto: Karavan arkitektkontor

Trädens skick har försämrats

Kommunen sökte dispens från biotopskyddet, men Mark- och miljödomstolen gav i januari tillstånd till att ta ned hälften av träden, ett 20-tal. Det räcker inte, enligt kommunen, som överklagade beslutet.

Under veckan besökte den högre instansen, Mark- och miljööverdomstolen Gävle. Sent i processen har kommunen ändrat sig delvis och vill låta träden längs södra sidan om ån vara kvar, men en anlitad trädexpert dömer ut träden på norra sidan. De är i dåligt skick.

– Det värsta som kan hända är att någon blir skadad, säger Anna-Karin Gävert i klippet ovan.

Länsstyrelsen ställer krav

De nya uppgifterna om trädens status har fått Länsstyrelsen som tidigare motsatt sig en fällning av allén att ändra sig, eftersom de är en säkerhetsrisk. Däremot vill Länsstyrelsen att domstolen tvingar kommunen att ta fram ett dokument som ska säkerställa Gävles alléers livslängd och tillmäta de mycket stor betydelse för att undvika att historien upprepar sig.

– Så att man inte överrumplas och kommer fram till att de här träden som är så otroligt viktiga i stadsmiljön visade sig må mycket dåligt, säger Hans-Erik Hansson, antikvarie vid Länsstyrelsen i Gävleborg.

Domstolen meddelar sitt beslut 22 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.