Jan Nyman försvarar en av de tre anhållna som är misstänka för inblandning i Tova Mobergs död. Foto: Mikael Johansson/SVT

”Min klient var inte på platsen”

Uppdaterad
Publicerad

Tre män i 20-årsåldern har gripits misstänkta för att ha mördat 19-åriga Tova Moberg.

– Min klient var inte på platsen. Han har gett polisen en mycket bra beskrivning till polisen vad han gjort den här kvällen, säger Jan Nyman, advokat.

Advokat Jan Nyman i Hudiksvall försvarar en av de tre gripna unga männen som är misstänkta för att ha bragt 19-åriga Tova från Njutånger om livet.

– Jag har informerat min klient om att brottsrubriceringen troligen kommer att ändras till mord. Dessutom har jag sagt att han troligen får räkna med att bli häktad eftersom det är väldigt lätt att bli häktad, säger Jan Nyman.

Fallet Tova Moberg

Kände till kvinnan

– Eftersom inte min klient har med det här att göra så hade han inte mycket att säga om den saken.

Jan Nymans klient förnekar inte att han känt den unga kvinnan.

– Det här är fråga om små orter där alla känner alla, säger Jan Nyman.

Jakob Machuca är försvarsadvokat åt en annan av de misstänkta unga männen. Efter förhör på tisdagen säger Machuca att hans klient blivit delgiven den ändrade misstanken om mord.

– Det är en väldigt vid brottsmisstanke. Det finns inget konkret påstående, utan är vad jag skulle mena en vid delgiven misstanke.

LÄS MER: 19-åriga Tovas försvinnande – detta har hänt

Inte inblandad, enligt advokaten

Hur ställer sig din klient?

– Han har hela tiden förnekat brott, både inblandning i människorov och även den nya rubriceringen. Han svarar på de frågor som polisen ställer och försöker reda ut. Jag har förhoppningen att polisen ska inse han inte är inblandad som misstänkt, säger Jakob Machuca.

Försvarsadvokaten uppger att hans klient ger ”en väldigt ordentlig och redig” redogörelse för saker och ting.

– Sedan kan alla tänka sig, situationen att bli delgiven misstanke för mord är mycket speciell.

Machuca vill inte svara på vilken sorts relation hans klient har haft till den unga kvinnan.

Jakob Machuca säger att hela målet har blivit överflyttat från internationella åklagarkammaren till åklagarkammaren i Gävle, som följd av att brottsrubriceringen ändrats från människorov till mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tova Moberg

Mer i ämnet