Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör en bit av ljudinspelningarna och hör teaterdeltagaren berätta om varför inspelningarna gjordes i klippet: ”Vill att folk ska veta att det inte är så bra som det ser ut att vara”. Foto: SVT

Missförhållandena i Glada Hudik-teatern – hör Pär Johanssons verbala angrepp

Uppdaterad
Publicerad

Verksamhetsledaren för och grundaren av Glada Hudik-teatern Pär Johansson går mitt i ett samtal med en av de funktionsnedsatta deltagarna till ett verbalt angrepp. Ett angrepp som utgör en del av de missförhållanden som har konstaterats på teatern.

Efter en internutredning i våras konstaterade Hudiksvalls kommun att det hade funnits missförhållanden inom Glada Hudik-teatern. Utredningen grundade sig på 40 timmars ljudinspelningar som en av deltagarna gjort under fem års tid.

– Vem skulle tro på mig istället för Pär, förklarar deltagaren på varför den har gjort de här inspelningarna.

Kommunen kom fram till att Pär Johansson istället för att avrunda samtalet fortsätter att diskutera och tar fram andra irrelevanta händelser.

SVT har varit i kontakt med Pär Johansson som inte vill svara på frågor, utan hänvisar till kommunchefen Bengt Friberg. Hör mer i videoklippet ovan.

Hör mer av intervjun med deltagaren i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Pär Johanssons verbala angrepp Foto: SVT

Glada Hudik-teatern har funnits sedan 1996 och är en LSS-verksamhet (Lagen om stöd och service till funktionshindrade).
Huvuduppdraget var då en teaterverksamhet där med ”utecklingsstörda och normalstörda” medlemmar. Den har under årens lopp vuxit betydligt till något betydligt mer omfattande.
De slog igenom i Sverige med föreställningen Elivs. Man har också gjort långfilmer som till exempel ”Hur många lingon finns det i världen” och dramadokumentären ”Catwalk”. Medlemmar i ensemblen har som till exempel ICA-Jerry blivit kändisar.
Det värdegrundsarbete som teaterns filosofi bygger på har fått stort genomslag både i Sverige och utomlands. Där har grundaren Pär Johansson stått mycket i fokus i media.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missförhållanden inom Glada Hudik-teatern

Mer i ämnet