Moderaten Lars Beckman är en av de som yttrat sig om chefsjuristen. Foto: SVT/TT

Moderata politiker attackerar tjänsteman på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

I en öppen Facebook-tråd har under helgen flera moderatpolitiker inom Gävle kommun diskuterat huruvida chefsjuristen Helen Åleskog kan ha sitt arbete kvar eller inte. Det här berättar Arbetarbladet på måndagen.

Det är Arbetarbladet.se som fångat upp helgens Facebooksamtal där flera moderata Gävlepolitiker uttrycker sitt missnöje över hur chefsjuristen i Gävle kommun, Helen Åleskog, sköter sitt arbete kring frågan om Gävle kommun skall avbryta sitt samarbete med Inköp Gävleborg.

LÄS MER: De rödgröna vill fortsätta samarbetet

Enligt de moderata politikerna så finns det ett beslut i kommunfullmäktige att gå den vägen, medan det från de rödgrönas sida hävdas att det beslutet inte skall gälla, då det i den budget som de rödgröna presenterade förra veckan, och som antogs av kommunfullmäktige, skrivs att Gävle kommun skall stanna kvar i inköpssamarbetet.

Nu menar de moderata politikerna att Helen Åleskog ska verkställa beslutet om utträde som är taget i KF.

Helene Åleskog har tidigare sagt till Arbetarbladet.se att hon uppmanat sina tjänstemän att inte verkställa beslutet att lämna inköp Gävleborg då det enligt henne råder ett oklart juridiskt läge kring frågan.

”Bör byta arbetsuppgifter”

Det är det uttalandet som fått bland annat Lars Beckman (M), ledamot i kommunfullmäktige, att reagera med att skriva att hon bör byta arbetsuppgifter om hon inte följer fattade beslut. Fredrik Hegrelius (M), ledamot av Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden, skriver att det är att betrakta som arbetsvägran att inte följa fattade beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.