Skylt utanför ett skyddsrum. Foto: TT

MSB vill stärka befolkningsskyddet – skyddsrummen måste ses över

Publicerad

Sverige är inte tillräckligt säkert om landet skulle bli attackerat. Det anser MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I en ny rapport till regeringen konstateras bland annat att landets skyddsrum måste ses över.

Det har inte byggts några nya statligt finansierade skyddsrum sedan 2002 och många av de skyddsrum som finns i dag i landet måste moderniseras eller byggas om.

TV: Skyddsrummen allt viktigare i en orolig värld

I en rapport till regeringen vill MSB därför att man kollar över vilka långsiktiga investeringar som behöver göras. Till exempel hur många nya skyddsrum som ska byggas. Arbetet med att förbereda, stärka och utveckla de rum som finns i dag måste också intensifieras. Det kommer att krävas omfattade åtgärder under en lång tid, enligt MSB.

Lokal organisation

Myndigheten tycker också att jobbet med att ställa i ordning skyddsrum och informera allmänheten bör skötas av en organisation på lokal nivå.

Varningssystem, förstärkningsresurser, utbildning och information till allmänheten är också delar som behöver stärkas upp, enligt rapporten.

LÄS MER: Kommuner skall rusta för krig

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.