Smittskyddsläkare Shah Jalal meddelar nu att man förlänger rekommendationen om munskydd inomhus i Gävleborg. Foto: TT, SVT

Rekommendationen om munskydd förlängs i Gävleborg – gäller tills vidare

Uppdaterad
Publicerad

Rekommendationen om att använda munskydd förlängs i Region Gävleborg. Rekommendationen gällde ursprungligen till och med den 10 mars men förlängs nu tills smittläget förbättras. 

Den 23 februari införde smittskyddsläkaren i Gävleborg skärpta regionala rekommendationer som nu förlängs till vidare. Det gäller både användandet av munskydd där avstånd i inomhusmiljö inte kan hållas under en längre tid, men också rekommendationen om att personer som är anställda vid en verksamhet där ett större utbrott pågår ska undvika att vistas ute i samhället. 

– Vi kommer att följa smittläget löpande och bedöma när smittspridningen är tillräckligt låg att det går att ta bort rekommendationen. Jag hoppas verkligen att våra invånare gör sitt bästa att följa rekommendationerna för att få ner smittspridningen som ökat kraftigt den senaste tiden, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare.

Coronaviruset i Gävleborg

Distansundervisning efter sportlovet

Rekommendationen till skolor om fjärr- och distansundervisning en vecka efter sportlovet förlängs dock inte. Från och med 1 april tar dock Folkhälsomyndighetens rekommendation om 20-80 procents fjärr- och distansundervisning vid.

– Det viktigaste är att alltid försöka hålla avstånd till varandra, det är det säkraste sättet att inte bli smittad eller att smitta andra med coronavirus. Det är i de situationer där du inte kan hålla minst 1,5 meters avstånd under 15 minuter eller mer som munskydd bör användas, förklarar Shah Jalal. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet