Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Hudiksvalls islamiska kulturförening jobbar med informationskampanjer mot missuppfattningar både om Sverige som land och om islam som religion. Foto: Lari Honkanen/SVT

Muslimer i Hudiksvall försöker stoppa Sverigehatet

Uppdaterad
Publicerad

Hudiksvalls islamiska kulturförening agerar för att rädda Sverige från den muslimska världens vrede över koranbränningen. Man uppmanar sina medlemmar att förklara på sociala medier att det inte är Sverige som bränt koranen och att muslimer också är svenska medborgare som drabbas av bojkotten av svenska varor.

– Men det är svårt att förklara hur den svenska lagen fungerar, säger Salim Jazairli, informatör och sekreterare för Hudiksvalls Islamiska kulturförening (HIKF).

Hamnar i skottgluggen

Han berättar att svenska muslimer hamnar i skottgluggen mellan två kampanjer. En som sprider islamofobi, vilket drabbar dem som muslimer. Och en annan mot Sverige, som drabbar dem som svenskar.

– När man är utomlands i ett muslimskt land, vill man helst hålla tyst om att man är svensk, säger Salim Jazairli.

Motverka hatstormar

För att motverka dessa båda hatstormar, försöker man i föreningen att jobba aktivt med att motverka båda strömningarna. Dels genom att informera om sin syn på islam som religion för icke-muslimer. Och dels informera muslimer om hur den svenska lagen fungerar. Men det är svårt att nå ut med det budskapet just nu.

– Folk ser på TV att den svenska polisen skyddar den som bränner koranen, så folk tolkar det som att polisen stödjer den handlingen, berättar Maysaa Alabdulla, en av föreningsmedlemmarna.

Fredlig manifestation

Helst skulle HIKF vilja att lagen gjorde det brottsligt att bränna heliga skrifter. Till helgen har man ansökt om tillstånd för en fredlig manifestation på Möljen för att få slut på koranbränningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Koranbränningar har lett till protester i många muslimska länder. Se sammanfattningen i videon. Foto: Stefan Jerrevång / Fredrik Sandberg / Ahmad AL-Rubaye / AFP /TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.