Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter förklarar vem mannen bakom koranbränningen vid Stockholms moské är. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Detta är mannen bakom koranbränningen i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags tände en 37-årig man eld på en koran utanför Stockholms moské. Händelsen har skapat starka reaktioner i flera andra länder och i Irak stormades den svenska ambassaden i Bagdad. Mannen är nu misstänkt för hets mot folkgrupp.

SVT har sökt Salwan Sabah Metti Momika via telefon, mejl och sociala medier för att fråga varför han brände en koran, utan att lyckas nå honom.

Till Expressen säger han att dock det inte handlar om något hatbrott eller hets mot folkgrupp.

– Mitt problem i dag är inte judarnas, kristnas eller andras böcker. Mitt problem är den bok som uppmanar till våld och mord – det är Koranen, säger han till tidningen.

Granne: ”Klart det pratas om honom”

SVT har sökt mannen på hans folkbokförda adress i Järna, även det utan framgång. En kvinna som har bott i området i 20 år berättar att det inte är många grannar som har sett honom den senaste tiden. 

– Jag har aldrig sett honom, flera som bor här längre bort har inte heller sett honom, och han ska tydligen ha bott här länge. Men det är klart att det pratas om honom. Många är missnöjda med vad han har gjort.  

En annan granne som bor i samma trappuppgång ska ha sett honom.  

– Inte nu, men nån vecka sedan.  

I klippet: Hör SVT:s reporter berätta mer om vem Salwan Sabah Metti Momika är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.