Så såg det ut: tomt i hyllorna i en matvarubutik i Gävle. Foto: Cicilia Segerstierna

Krönika: ”Minns ni när vi handlade toapapper så att hyllorna gapade tomma?”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Det som för ett år sedan var en jättenyhet – kvalar i dag nästan inte in som en notis. Snabbt blev den extremt ovanliga vardagen vardag, även i nyhetsrapporteringen.

Joanna Wågström

Ansvarig utgivare SVT Nyheter Gävleborg

Nu har det gått ett år med corona i Gävleborg. Kommer ni ihåg hur det var de där första veckorna? Kommer ni ihåg när vi hamstrade toalettpapper och pasta så att hyllorna gapade tomma i butikerna? När handsprit och munskydd langades på Blocket för ockerpriser?

Tomt i hyllorna i en matvarubutik i Gävle. Hur ser det ut i din butik? Foto: Cicilia Segerstierna
Coronaviruset i Gävleborg

Den här bilden togs av en kund i en mataffär i Gävle i mitten på mars, då hade vi haft smittan i mindre än två veckor i länet och antalet personer med covid-19 var fortfarande få. Några veckor senare såg matbutikerna ut som vanligt igen och många av oss strök nog toalettpapper som det viktigaste att komma ihåg på våra inköpslistor.

”Mest intensiva nyhetsperiod vi någonsin upplevt”

Det första fallet av covid-19 i Gävleborg konstaterades 5 mars 2020. Det var en jättenyhet.

Det var startskottet för den mest intensiva nyhetsperiod vi någonsin upplevt på SVT Gävleborg. Helt unika nyheter haglade över oss varje dag. Skolor som stängde, besöksförbud på äldreboenden, evenemang som ställdes in, äldre som isolerade sig, arbetsplatser som skickade hem sina anställda på hemarbete och den ständigt pågående rapporteringen om smittutvecklingen.

Varje skolstängning eller coronautbrott var en stor nyhetshändelse. Vi startade en direktrapport för att snabbt kunna få ut alla relevanta nyheter till gävleborgarna. Ett år senare rullar den fortfarande.

Det nya normala

Men det som var riktigt stora nyheter då, kan ha svårt att kvala in som en kort notis i dag. Stängda skolor, tomma restauranger, klusterutbrott och hemarbete är det nya normala.

Det stora flödet av nyheter som ska ut har varit och är en utmaning. Men bevakningen har också försvårats av myndigheternas informationsövertag och svårigheter att få insyn.

Ett exempel är Västerås stad som spred ett meddelande som uppfattades som att medarbetare inte ska prata med journalister om covid-krisen, som SVT Västmanland rapporterat om. Tidningen Vision har sammanställt en rad liknande händelser i en artikel med rubriken: Kommuner vill styra spridning av coronainformation.

Även i Gävleborg har vi ibland haft svårt att få fram information. Kommuner har hanterat samma typ av uppgifter olika. Exempelvis har vissa kommuner hänvisat till sekretess när det gällt vilket äldreoende det funnits smitta på och vid andra tillfällen har kommuner lämnat ut det utan några invändningar.

Det har också funnits tillfällen då regionens smittskyddsläkare och kommuner har gett helt olika information och dementerat varandras uttalanden om smittspridningen på äldreboenden. Uppgifterna har inte gått att kontrollera då båda hävdat att de inte kan lämna ut de exakta siffrorna på hur många som är smittade.

Ofta har vi blivit hänvisade till högt uppsatta chefer, långt från golvet och den faktiska verksamheten som jag skrev om här: Undersköterskan Helenas röst är så viktig – därför ska ni våga prata med media.

Det försvårar bevakningen och vår möjlighet att ge en korrekt bild av det som händer.

Tyck till om vår bevakning

Nu är en tredje våg här. Det konstaterade Region Gävleborg under måndagen. Fler vårdas återigen på intensivvårdsavdelningarna och vaccinationen går mycket långsammare än planerat.

För oss på redaktionen innebär det att ta ett djupt andetag och ladda om för att fortsätta att ge er en snabb, saklig och relevant nyhetsrapportering.

Jag vill veta vad du tycker om vår bevakning hittills. Vad har vi gjort bra? Vad har vi missat? Vad borde vi granska? Ni kan chatta med mig med klockan 20 i kväll, tisdag 2 mars.

Har du ett tips om något som vi borde granska? Mejla mig: joanna.wagstrom@svt.se eller ring 026-54 54 54

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet