Munskydd och handsprit säljs nu dyrt på nätet. Men smittskyddsläkaren Signar uppmanar folk att inte använda dessa varor. Foto: SVT

Slutsålt på apoteken – munskydd och handsprit säljs nu dyrt på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Apoteken har sålt slut på munskydd och handsprit. Något som lett till att dessa typer av varor nu säljs för mer än det dubbla priset på nätet.

Men smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo tycker inte att man ska köpa och använda dessa varor.

När munskydden och handspriten är slut på apoteken rusar priserna i höjden på Tradera och Blocket. Tio stycken munskydd som såldes på apoteken för 30 kronor styck innan de tog slut budas nu upp till 285 kronor. 32 bud kom in på den annonsen.

Handspriten kostar för fem flaskor 250 kronor, tidigare gick paketet för 100 kronor på apoteken.

– Vi skall inte använda munskydd alls. Det krävs en speciell kunskap för att ta av dem. Coronaviruset fastnar på munskyddet. Man tar bort det med händerna och så sprids viruset vidare på det sättet, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Gävle.

Se klippet och hör smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo berätta varför man inte ska använda munskydd eller handsprit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.