Live

Senaste nytt om coronaviruset i Gävleborg

Här samlar vi rapporteringen om hur coronaviruset påverkar livet i Gävleborg.

Här samlar vi rapporteringen om hur coronaviruset påverkar livet i Gävleborg.

Så påverkas Gävleborg av coronaviruset

Pinnat inlägg

Ytterligare ett variantanpassat vaccin mot covid-19 börjar användas i Gävleborg. 

I början av september fick Region Gävleborg tillgång till en ny typ av vaccin som har anpassats för vissa varianter av viruset. Under torsdagen meddelar regionen att ytterligare ett vaccin kommer att börja användas - ett som även är anpassat för virusvarianterna omikron BA4 och BA5.

– Alla vaccin som nu finns tillgängliga bedöms ge ett jämförbart bra skydd mot allvarlig sjukdom av covid-19. Det gäller alla variantanpassade vaccin, liksom de vaccin som hittills har använts, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare, Region Gävleborg.

Vaccinet från från Pfizer/Biontech går under namnet Comirnaty Original/Omikron BA.4/5 och börjar nu fasas in och kommer endast att ges som påfyllnadsdos.

Enligt regionen finns det gott om doser i Gävleborg.

Student • Finns det också vaccin från tillverkaren Moderna tillgängligt? Jag blev riktig sjuk av Pfizers första 2 sprutor och hade inget besvär alls med Moderna som 3:e. Tack för svaret.

Hej!

Regionens smittskyddsläkare Shah Jalal skriver i ett mail till SVT Nyheter att de nya leveranserna av variantanpassade vaccin endast kommer från tillverkaren Pfizer, och att det är de som används i regionen just nu.

Krister Lundgren • Hej igen Filip. Jag fick inte svar på min fråga i Ert svar. Det finns ett nytt vaccin av Pfizer som blev godkännt av EU i mitten av september. Detta vaccin klarar även omikronvarianten Ba 5 som folk blev sjuka av i sommar. Jag tänker invänta detta vaccin och därför frågar jag när i tid kommer ni börja ge detta vaccin i Gävleborg?

Hej igen Krister.
Jag tror att vi pratar om samma sak här. 8 september intervjuade vi regionens smittskyddläkare, som pratade om det nyligen godkända vaccinet från Pfizer/Biontech som kallas Comirnaty Original/Omikron/BA1.

Detta vaccin har börjat användas i regionen succesivt. Användning av ytterligare något annat vaccin har vi ingen information om från regionen i nuläget.

Mer om detta hittar du längre ner i denna direkrapportering.

Barn mellan 12 och 17 behöver inte vaccineras mot covid-19

Under pandemin har Folkhälsomyndighetens generella rekommendation till grundfriska barn i åldrarna 12 till 17 år varit att fortsätta vaccinera mot covid-19. Nu tas rekommendationen bort och endast barn i särskilda grupper ska fortsätta vaccineras.

Krister Lundgren • När kommer ni börja ge det nya vaccinet mot omikron ba 5 i Gävleborg?

Hej Krister!
Enligt regionens smittskyddsläkare Shah Jalal är det främst det nya variantanpassade vaccinet som redan nu används vid höstens vaccineringar.

Det är antalet doser som regionen har tillgång till som avgör vilket slags vaccin som används.

Lennart Sköld • Vi som skall ta Dos 5 och är över 65 år får vi det nya vaccinet i Gävle som är mot Corona och Omicron

Hej Lennart!

Enligt Region Gävleborg kommer det nya variantanpassade vaccinet succesivt att börja användas vid pågående vaccinationer för alla.

Region Gävleborgs smittskyddsläkare Shah Jalal säger att det inte finns någon prioritering utifrån åldergrupper.

– Så länge det finns doser av det nya vaccinet vaccinerar vi med det. Det ger likvärdig effekt, både det nya och det gamla vaccinet, säger han.

Enligt Shah Jalal kommer kommer producenterna snart sluta att tillverka det gamla, och det variantanpassade vaccinet kommer bli det nya "vanliga". 

Mer information hittar du på regionens hemsida.

Nu kan alla över 18 boka en påfyllnadsdos

Från och med i dag den 15 september kan alla som är 18 år och äldre i Gävleborg boka tid för en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19.

När vaccineringen av covid-19 startade var det oro kring att vaccinet inte skulle räcka till alla och doser fick prioriterades. Nu är det annat.

– Alla som vill kommer att kunna vaccinera sig, det finns gott om doser i Gävleborg, säger Maria Larsson, vaccinsamordnare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tre frågor till Smittskyddsläkare Shah Jalal om coronaläget i Gävleborg

Nytt covid-19-vaccin börjar användas i Region Gävleborg

Region Gävleborg kommer succesivt att börja vaccinera mot covid-19 med ett nytt vaccin som är anpassat till några av de nya coronavirusvarianterna. Det har godkänts av europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Vaccinen som redan används bedöms vara likvärdiga med det nya variantanpassade vaccinet. Alla tillgängliga vaccin bedöms ge ett jämförbart skydd mot allvarlig sjukdom av covid-19.

Det nya vaccinet från Pfizer/Biontech kallas Comirnaty Original/Omikron/BA1 och kommer bara användas vid påfyllnadsdoser.

Påfyllnadsdos för alla som är 65 år och äldre

Från och med torsdagen 8 september är det möjligt för alla som fyller 65 år under 2022, eller är äldre, att boka den så kallade höstdosen av covid-19 vaccin.

Precis som vid tidigare vaccinationstillfällen måste det ha gått minst 4 månader sedan en tidigare dos.

20 september öppnar bokningen för en påfyllnadsdos även för alla som är 18 år och äldre.

Tord • Varför öppnar inte Region Gävleborg bokningen för yngre som Dalarna och Uppsala gjort? Bokade tid åt svärmor 80+ i veckan och det fanns tider i överflöd som förmodligen blir obokade!

De olika åldersgrupperna släpps på allt eftersom under hösten.

Enligt Region Gävleborg har prioriteringen för de olika åldergrupperna skett på samma sätt som vid tidigare vaccinationstillfällen - då de som har störst behov får hjälp först.