Natalia Chamorro Larssons civilkurage prisat av polisen. Foto: Polisen/TT/Montage

Natalia ingrep vid ett knivbråk: ”Jag tvekade aldrig”

Uppdaterad
Publicerad

27-åriga Natalia Chamorro Larsson tvekade inte en sekund när hon såg mannens våldsamma attack på kvinnan en sen natt i Gävle. Att det fanns en kniv inblandad i bråket insåg hon för sent.

– Men jag hann inte bli rädd, säger Natalia Chamorro Larsson till SVT Nyheter Gävleborg.

Det var en marsnatt för två år sedan som en man med kniv överföll en kvinna i centrala Gävle. Mannen högg kvinnan flera gånger.

En bit bort stod Natalia Chamorro Larsson och hennes vänner. Det var mycket andra människor i rörelse, men ingen ingrep. Så när Natalia förstod vad som hände, kände hon att hon bara måste hjälpa kvinnan.

– Det blev kaos och det gick så fort. Men jag tvekade aldrig, säger Natalia Chamorro Larsson och berättar att hon först efter ingripandet insåg att mannen hade en kniv.

LÄS MER: Kvinna svårt skadad i misshandel

Då var det dock för sent att dra sig ur. Hon fick själv knivskador på sina händer och har tvingats opereras för att få ihop nerverna i tummen som skars av i bråket. Känseln har hon ännu inte fått tillbaka och det blir kanske aldrig bra igen.

Hur har du mått över det här efteråt?

Det här med tummen är ändå värst, att de säger att jag kanske aldrig får tillbaka känsel, säger Natalia Chamorro Larsson.

LÄS MER: Åtta års fängelse för knivdåd

– Men jag har reflekterat mycket över vad som har hänt. Över vad jag gjorde, över vad jag inte gjorde, eller vad jag inte skulle ha gjort. Mest är jag förbannad över att sådant här ens får och kan ske.

Polisen: Hon är en hjältinna

Hennes civilkurage har uppmärksammats av polisen och Natalia har nu fått en utmärkelse för sin insats. De kallar henne hjältinna.

– Det känns märkligt. Jag är en väldigt privat person, så jag funderade länge på om jag skulle acceptera utmärkelsen. Samtidigt är det här jätteviktigt och det kanske kan få andra människor att också våga ingripa på ett eller ett annat sätt om de ser en liknande händelse, säger Natalia Chamorro Larsson.

Trots att hon inte gillar uppmärksamheten, så är hon glad över att just hennes insats har haft betydelse.

– Det är klart att jag är stolt över utmärkelsen och över det jag har gjort.

Ångrar du att du gav dig in i bråket?

– Absolut inte. Jag gjorde bara det som jag förväntar mig att andra skulle göra om jag behövde hjälp. Jag är glad över att kvinnan lever i dag och får vara med sina barn.

På bilden från vänster Anna Lindholm, polisinspektör, Natalia Chammoro Larsson, Sandra Högström och polismästare Per Ågren. Foto: Polisen

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Det här hände med fallet

  • Mannen, en 23-åring, dömdes för försök till mord. Han fick åtta års fängelse och livstids utvisning. 
  • Kvinnan skadades av flera knivhugg i övre delen av kroppen och i låret.
  • Hon mår i dag efter omständigheterna bra.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.