Nu är vattnet norr om Gavleån drickbart igen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nu är kranvattnet drickbart och godkänt igen norr om Gavleån, meddelar Gästrike Vatten.

Uppdaterat lördag förmiddag:

Vattnet söder om Gavleån måste fortfarande kokas innan det kan användas till dryck och matlagning. Gästrike Vatten räknar med att ha kompletterande provresultat under lördagen.

Dubbla provsvar på fredagen visar att kranvattnet återigen är rent efter den stora vattenläckan på torsdagen som gjorde att vattennätet blev trycklöst. Proverna gäller än så länge bara norr om Gavleån.

Vi håller öppet i vår kundservice under helgen, 10-14. Du når oss på 020-37 93 00 om du vill fråga något.

Själva läckan på vattenledningen lagades på morgonen och vattnet släpptes på igen, men har ännu inte testats i hela nätet. Boende söder om Gavleån uppmanas fortfarande koka vattnet innan det ska drickas eller användas till mat, men man räknar med att ha fått fler provsvar på lördag kväll.

Tills vidare uppmanas också hela Gävle att fortsätta spara på vattnet, eftersom nivåerna är låga i vattentornen. Enligt Gästrike Vatten rann det ut 3000 kubikmeter, motsvarande 15.000 badkar, vid läckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.