Flera kommuner införde bevattningsförbud då vattenverken inte hinner med att producera tillräckliga mängder dricksvatten, bland annat Gävle kommun. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Nu får boende i Gävle och Valbo vattna igen

Publicerad

Vattenförbrukningen i Gävle och Valbo har sjunkit till normala nivåer igen. Därmed häver nu Gästrike Vatten restriktionerna om datumbevattning för hushåll med kommunalt vatten.

Det var i månadsskiftet maj-juni som Gästrike Vatten införde restriktioner kring kommuninvånarnas vattenanvändande. Först restriktioner kring att spara på vattnet och att inte vattna gräsmattor och rabatter eller fylla pooler. Sedan infördes datumbevattning

Det var nämligen väldigt stora mängder vatten som användes av kommuninvånarna. Det var den högsta förbrukningen på tio år.

Normala nivåer igen

Och det verkar som om folk lyssnade. Redan första dagen med restriktioner sjönk vattenförbrukningen med cirka 30 procent i Valbo och 20 procent i Gävle.

Nu är vattenläget tillbaka till normala nivåer igen meddelar Gästrike Vatten och därmed häver de alltså alla restriktioner. Men, trots att vattenläget ser bättre ut uppmanas alla ändå att spara vatten och vara smarta i sitt användande. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.