Nu inleds bygget av nya Hudiksvalls tingsrätt – hör fastighetsägaren Henrik Fredriksson berätta mer.

Nu inleds bygget av nya Hudiksvalls tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår rivningen av restaurang 49:ans gamla lokaler vid kvarteret Smedjan 5 i centrala Hudiksvall, som ska ge plats åt nya Hudikvalls tingsrätt som beräknas stå färdig hösten 2022.

– Av säkerhets- och utrymmesskäl är det angeläget att vi får en ny lokal. Vi har tagit del av ritningarna och vi tycker att det verkar vara ändamålsenligt för vår verksamhet, säger Christian von Szalay, lagman vid Hudiksvalls tingsrätt.

Byggstart i vinter

2017 inledde Hudiksvalls tingsrätt en dialog med Domstolsverket kring det nuvarande tingshusets behov av mer ändamålsenliga lokaler, då byggnaden nte mötte upp dagens krav på säkerhet och tillgänglighet.

Byggstarten sätts i gång nu i vinter. Antalet förhandlingssalar utökas från fem till sju stycken varav två med förhöjd säkerhet, fördelat på två våningsplan.

Tvingades rita om skissen

Den första skissen som gjordes, mötte starka åsikter från invånarna i Hudiksvall vilket resulterade i att skisserna fick ritas om.

– Vi tog ett omtag helt enkelt, säger Henrik Fredriksson, vd för Roph entreprenad som kommer äga fastigheten.

Så kommer nya Hudiksvallls tingsrätt se ut – hör fastighetsägaren Henrik Fredriksson berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.