Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nu läggs Rörbergs flygplats ner

Publicerad

På måndag den 21 november tas beslut i kommunfullmäktige i Gävle om att lägga ner Rörbergs flygplats. En epok som invigdes 1971 går nu i graven.

Det var stark framtidstro som gällde när man invigde Rörbergs flygplats i början av 1970-talet. Både Gävle och Sandviken ville ha en flygplats och man hittade den perfekta platsen här i Rörberg. Men det var då, inte mycket har har gjorts sedan dess och flygledningstornet är i stort rustbehov både ut- och invändigt. Mycket av tekniken är föråldrad och måste bytas ut.

Nära till Arlanda

Vid ett styrelsemöte i Gävle Stadshus AB i oktober togs beslutet att lägga ner verksamheten på Rörberg. Det anses inte längre vara motiverat att driva en flygplats med förlust så nära Arlanda. Viss kritik har riktats mot att möjligheten att starta och landa ambulansflyg försvinner. De senaste fem åren har  57, 72, 70, 55 respektive 52 starter och landningar gjorts per år av ambulansflyget.

Under måndagen väntas det formella beslutet tas av ett enigt kommunfullmäktige att lägga ner flygplatsen. Att avcertifiera flyplatsen går mycket fort och kan ske redan samma vecka. Då blir flygplatsen en så kallad dag-flygplats och kan fortsätta användas under dagtid och vid klart väder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Rörberg

Mer i ämnet