Flygplatsen föreslås läggas ner

Det är inte motiverat att driva en flygplats med förlust när Arlanda ligger så nära. Det anser Gävle Stadshus AB som nu föreslår att Gävles flygplats Rörberg läggs ner.

– Kommunen kan inte motivera att bedriva en egen flygplats med skattemedel när Gävle geografiskt ligger så pass nära Arlanda, säger kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela (M) i ett pressmeddelande.

Förlusten ökar

Vid ett styrelsemöte i Gävle Stadshus AB på onsdagen beslutade styrelsen att föreslå kommunen att lägga ner Rörbergs flygplats. I dag driver Gävle Flygplats AB verksamheten på Rörberg, 2015 var förlusten 1,7 miljoner kronor och för 2016 beräknas förlusten bli 2,5 miljoner kronor.

Inger KällgrenSawela får medhåll av oppositionsrådet Jörgen Edsvik (S).

– Flygplatsen är nu i ett sådant skick att det krävs stora investeringar och ökade driftsmedel. Det är svårt att motivera med hänsyn till andra kommunala behov, säger han.

Investeringskrav på 17 miljoner

Tillsammans med revisionsbyrån PWC har Gävle flygplats AB tagit fram en konsekvensutredning som visar att flygplatsen i nuvarande form antingen måste utvecklas eller avvecklas. Investeringsbehovet enligt utredningen skulle kosta kommunen 17 miljoner kronor under perioden 2017 till 2019.

Gävle Stadshus har sonderat om någon annan vill ta över flygplatsen, men utan att lyckas.

– Vi har haft dialog med de parter som idag utnyttjar flygplatsen för att se om de vill ta över en större del av finansieringen. Men ingen av flygplatsens kunder är idag beredd att ta det ansvaret, säger Inger Källgren Sawela.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer