Under två månader går det inte att besöka stadsbiblioteket i centrala Gävle. Hör bibliotekschef Petra Jonsson berätta i klippet om hur lång tid hon tror att flytten tar innan man kan öppna i Gevaliaplatset den 1 juni.

Nu stänger Gävle stadsbibliotek – återuppstår på tillfällig adress

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 april stänger Gävle stadsbibliotek eftersom huset ska rivas för att ge plats för det nya kulturhuset. Nu flyttas alla böcker till ersättningslokaler i centrala stan som öppnar igen den 1 juni.

Alla kan hjälpa till att flytta, för lånar du några böcker på biblioteket de sista veckorna de har öppet får du lämna in dem på det tillfälliga stället i Sparbankens gamla lokaler på Nygatan. Och som belöning får alla en tygpåse för besväret.

– Det är en rolig grej, men visst hjälper man till genom att vi slipper bära och flytta just de böckerna säger bibliotekschef Petra Jonsson.

Nya kulturhuset i Gävle

Böcker magasineras

Exakt hur många böcker det handlar om har hon ingen koll på, mycket kommer att magasineras och urvalet blir inte komplett i nya lokalen.

– Det är bibliotekarierna som väljer vad vi tar med oss och vad som lånas ut, det blir förstås mycket det som många efterfrågar, men eftersom vi är stadsbibliotek kommer vi ha det smala för utlåning också, säger Petra Jonsson.

Hör mer av bibliotekschefen i videon.

Här finns övriga bibliotek i Gävle kommun:

Andersberg, Bergby, Bomhus centrum, Forsbacka, Hedesunda, Hille, Sätra och Valbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya kulturhuset i Gävle

Mer i ämnet