Ny dagsjukvårdsmottagning i Ljusdal ger snabbare vård

Uppdaterad
Publicerad

Flera patienter med bland annat reumatism, cancer och blodsjukdomar i Ljusdals kommuns glesbygd har förut varit tvungna att åka ända till Hudiksvall eller Gävle för att få vård. Något som tar många timmar och framkallar stress hos flera personer. Men nu ska dagsjukvårdsmottagningen på Ljusdals Närsjukhus ge snabbare vård.

Fyra personer kan behandlas samtidigt och totalt kan åtta besök göras per dag. Så ser det ut på dagsjukvårdsmottagningen som har öppet tre gånger i veckan och som ska korta patienters restider med flertalet timmar. Förhoppningen är att främst patienter som bor på glesbygden ska få det lättare.

– Bland de som har långa och regelbundna behandlingar, där ser vi att vi gör skillnad och nytta, säger Anette Olsson, vårdenhetschef på Ljusdals Närsjukhus.

Omfördelning av personal

Den stora skillnaden består i att ett specifikt rum finns till för de som kommer till mottagningen och att personalen har fördelats om så att de numera slipper springa mellan två skilda uppdrag. På så sätt hinner personalen med fler patienter med mindre stress som följd.

– När vi jobbade på avdelningen samtidigt kunde vi ta emot en patient i taget, nu kan vi ta emot upp till fyra, säger Linda Persson Elemyr, sjuksköterska på Ljusdals Närsjukhus.

Regional satsning

Redan förra året testades konceptet som ingår i Region Gävleborgs satsning på mer lokal vård, då hanns cirka 350 besök med.

– Nu siktar vi på omkring 500 besök. Idén föddes av ett exempel där det var en cancersjuk äldre människa som bor långt ovanför Hennan som åkte till Hudiksvall tre gånger i veckan för tio minuters behandling. Det tog hela dagen för honom att ta sig fram och tillbaka. Då kände vi att det här kan inte vara rimligt eller etiskt försvarbart. Att en gammal människa ska sitta i slutklämmen av sitt liv och resa på en sjukresebuss, säger Anette Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.