Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här vill WPD Offshore bygga högre och fler vindkraftverk. Hör Olle Hedberg, vd. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Ny vindkraftpark att ta ställning till för Gävle – 320 meter höga

Uppdaterad
Publicerad

Efter turerna kring den omdiskuterade vindkraftparken Utposten 1 utanför Norrsundet får nu Gävle en till vindkraftpark att ta ställning till: Storgrundet, med upp till 80 snurror som är 320 meter höga.

– Tidigare har vi tillståndsgivit för 180 meter i totalhöjd, och i den här tillståndsansökan avser vi gå in för 320 meter, säger Olle Hedberg, vd WPD Offshore.

Knappt har krutröken lagt sig efter den hårda politiska debatten om den havsbaserade vindkraften utanför Gävleborgs kusten som slutade med att Svea Vind Offshore drog tillbaka sin ansökan om att få bygga Utposten 1.

Nu ansöker vindkraftbolaget WPD, som redan har tillstånd att bygga 70 vindkraftverk vid Storgrundet utanför Storjungfrun i Söderhamns kommun, om att få bygga både högre att utöka området så det går in Gävle kommun.

Får inte plats

– Vårt befintliga område ligger i mitten av det här området och vi får inte plats med så många eftersom de blir så stora att de tar hela området i anspråk. Då hamnar vi Gävle kommun också. Vi kommer att ha en fortsatt dialog med politiker, tjänstemän och allmänhet i både Gävle och Söderhamn, säger Olle Hedberg.

Att Gävle kommun var på väg att utnyttja sitt veto att säga nej innan Svea Vindoffshore drog tillbaka sin ansökan avskräcker inte.

– Nej, vi hoppas på att kunna få det här till någonting positivt och att man ser det som en möjlighet till regional utveckling och positiva effekter som kommer av en sådan här etablering, säger Olle Hedberg.

Storgrundet ligger ungefär tio kilometer utanför fastlandet sydost om Söderhamn.

WPD har sedan 2010 tillstånd att uppföra 70 vindkraftverk där.

Nu vill man utöka området och bygga högre verk.

Området är även utpekat i Havsplanerna som Energiutvinningsområde (B146).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet