Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Schimpanserna lokaliserades med hjälp av drönare, berättar Annika Troselius, informationschef på Furuviks ägarbolag Park and Resorts. Foto: SVT

Furuviksparken: ”Har lyckats ta oss in i aphuset”

Uppdaterad
Publicerad

Dramatiken i Furuviksparken fortsätter. Under fredagen har man med hjälp av drönare lokaliserat tre av fyra schimpanser inne i aphuset, av vilka en fortfarande ligger ned, skriver man i ett pressmeddelande. Klockan 10:30 meddelade djurparken att personalen lyckats ta sig in i huset.

”Vi har nu lyckats ta oss in i schimpanshuset och säkrat ett område så att våra djurvårdare och veterinärer kan ta sig in i huset och nå schimpanserna på ett säkert sätt genom ett galler”, uppger djurparken.

Djurvårdare och veterinärer har nu kunnat värma upp aphuset med värmefläktar och ger schimpanserna mat och varma drycker.  Än så länge har veterinärerna inte kunnat komma tillräckligt nära den skottskadade schimpansen för att kunna bedöma hur allvarligt skadad den är.

– Men att en schimpans ligger ner så här länge är inte ett gott tecken, säger Annika Troselius till SVT, informationschef på Furuviks ägarbolag Park and Resorts.

Kan bli aggressiva

Ett beredskapsteam med skyttar finns fortfarande på plats utanför huset för att se till att inga fler rymningsförsök sker.

– Man måste komma ihåg att schimpanser är ett djur som har högriskklassning. Det är ett farligt djur om det är trängt och framför allt om det är fritt. Det är snabbt, det är starkt, det kan bitas, det kan vara oberäkneligt och självklart bli aggressivt i trängda situationer. Så vi måste hela tiden ha säkerheten i aspekt, säger Annika Troselius.

Oklart skadeläge

Det var i onsdags som flera schimpanser rymde. Tre sköts till döds och ytterligare en skadades. I nuläget ska fyra apor fortfarande befinna sig i aphuset.

Parken har ingen prognos på när schimpanserna kan vara infångade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet