Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkar de nya lagändringarna om mobiltelefoner verksamheten i Norrsätraskolan i Sandviken. Foto: Anders Öhlund

Ny lag om mobiltelefoner i skolan – Sandviken-lärare: ”Skönt att ha lagen i ryggen”

Uppdaterad
Publicerad

I och med höstens skolstart träder flera nya lagar inom skolområdet i kraft. Bland annat ska mobiltelefoner endast få användas efter lärares instruktioner.

I Sandviken har eleverna redan fått börja lämna ifrån sig sina telefoner innan lektionsstart.

– Jag samlar in mobilerna i en låda, låser in de i ett skåp och när eleverna ska sluta för dagen plockar jag fram lådan, säger Emma Fahlborg, lärare i årskurs 5 på Norrsätraskolan i Sandviken.

För ökad studiero

Efter regeringens beslut om ny strängare lagstiftning har lärare större möjligheter att omhänderta mobiltelefoner och att ha helt mobilfria skoldagar – något som Emma Fahlborg ser som positivt.

– Det blir ingen stor skillnad med den nya lagen om elevernas mobiltelefoner, men det är skönt att ha lagen i ryggen.

  • Lagändringarna träder i kraft 1 augusti 2022.
  • All personal ska få vidta de omedelbara och tillfälliga åtgärder som är befogade för att tillförsäkra eleverna trygghet och studiero.
  • Det ska uttryckligen anges att dessa åtgärder innefattar en befogenhet att ingripa fysiskt för att avvärja våld, kränkningar eller andra ordningsstörningar.
  • Det ska även bli enklare för rektorn att besluta om avstängning samt tillfällig placering inom och utanför skolenheten.
  • Mobiltelefoner ska vid undervisning i regel endast få användas efter lärarens instruktion och möjligheterna att omhänderta sådana samt ha mobilfria skoldagar ska öka.

Källa: www.regeringen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.