Nyheter från dagen: 12 februari

Publicerad

Utvalda nyheter från Gävleborgs län måndagen den 12 februari.

Två erfarna överläkare – helt olika ståndpunkter om riktlinjen för tidigare igångsättning

SVT:s granskning visar att 26 färre barn dog i magen 2023 – efter att vården har börjat sätta igång gravida kvinnor tidigare. Men priset för de födande kvinnorna och förlossningsvården i stort är för högt, tycker överläkare Kaj Wedenberg. Sophia Brismar Wendel, överläkare och docent, ser däremot inga negativa effekter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det värt det? Efter en ny riktlinje sätts tusentals kvinnors förlossningar igång – och 26 färre barn dog 2023, än året före nya rutinen. Väger fördelarna över nackdelarna? Överläkarna Kaj Wedenberg och Sophia Brismar Wendel håller inte med varandra. Foto: Stefan Larsson/SVT

Region Gävleborg var tidiga med ny riktlinje – ville inte riskera att barn dör i magen

Hösten 2019 fattade Johanna Belachew beslutet att Region Gävleborg skulle börja sätta igång gravida i vecka 41 i stället för 42 – med bara en avbruten studie som underlag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2019 var debatten om barn som dör i magen intensiv. Med bara en avbruten studie att gå på fattade Johanna Belachew beslut om att ändra Region Gävleborgs riktlinje – och börja sätta igång kvinnor i vecka 41 i stället för 42 Foto: Stefan Larsson/SVT

Gävle kommun inrättar ett hbtqi-råd

Kommunstyrelsen fattade den 6 februari 2024 beslut om att inrätta ett hbtqi-råd. Tillsammans med personer från hbtqi-rörelser är tanken att skpa ett forum för samråd om en mer jämlik och tryggare stad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Therese Metz (MP) förklarar varför kommunen inrättar ett hbtqi-råd. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.