Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjukvårdspartiet är redo att samtala med Sverigedemokraterna om majoritetsbildning i regionfullmäktige i Gävleborg. Men för att för att ett nytt styre ska bli verklighet vill Sjukvårdspartiet ha inflytande. Foto: Stefan Larsson/SVT, Arvid Jansson/SVT

Nytt regionstyre för Gävleborg dröjer – Sjukvårdspartiet öppnar för samtal med Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdspartiet är redo att samtala med Sverigedemokraterna om majoritetsbildning i regionfullmäktige. Men för att ett nytt styre ska bli verklighet vill Sjukvårdspartiet med fyra mandat ha stort inflytande i regionpolitiken.

Styret i Region Gävleborg är fortfarande inte klart. Oppositionspartierna i regionfullmäktige har tillräckligt med mandat för att bilda en ny majoritet, men har ännu inte kommit överens.

Samarbetspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet vill bilda ett nytt majoritetsstyre. Men för att hålla Socialdemokraterna utanför behövs mandat från Sverigedemokraterna. Sjukvårdspartiet har tidigare stängt dörren för ett samarbete med SD, men säger nu att de är öppna för att samtala med partiet.

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

– Det är inte samma frågor i regionen som i kommun- och riksdagspolitiken. Vi avhandlar exempelvis inte integrationsfrågor. Vi har sagt att vi kan samtala med Sverigedemokraterna för att se om vi kan nå en lösning, säger Henrik Olofsson (SVG), regionråd i opposition. 

SD vill ha en ledande roll

Sverigedemokraterna vill bilda en majoritet med de övriga oppositionspartierna, med Moderaterna och Sverigedemokraterna i en ledande roll.

– Vi fick 19 procent av rösterna och tillsammans med Moderaterna bör vi utgöra en ledande roll i ett sådant styre. Det bästa vore om vi kunde bilda en majoritet med stöd från Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna, säger Roger Hedlund (SD), riksdagsledamot från Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

Mer i ämnet