Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samarbetspartierna i opposition Moderaterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet vill bilda nytt styre i Region Gävleborg. Foto: Arvid Jansson/SVT

Rösterna i regionvalet räknade – maktskifte kan vänta i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet och Liberalerna faller under spärren på tre procent samtidigt som flera oppositionspartier ökar i röstantal i regionvalet. Samarbetspartierna i opposition Moderaterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet vill nu bilda ett nytt styre, men för majoritet krävs Sverigedemokraternas stöd.  

Samtliga röster i regionvalet i Gävleborg är nu räknade. Förutom för Socialdemokraterna minskar väljarstödet för samtliga partier i den styrande majoriteten, i jämförelse med valet 2018. Miljöpartiet faller dessutom ner på 2,5 procent och missar spärren till regionfullmäktige.

Oppositionspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gör ett bättre val än senast och ökar med åtta mandat sammanlagt. Moderaterna och Kristdemokraterna har haft ett långvarigt samarbete med Sjukvårdspartiet och vill nu bilda ett nytt styre.

– För egen del är jag otroligt glad. Vi vill bilda ett styre där Socialdemokraterna hålls utanför, säger Jennie Forsblom (KD), regionråd opposition.

Behöver Sverigedemokraternas mandat för majoritet

För majoritet i regionfullmäktige där socialdemokraterna hålls utanför behövs mandat från Sverigedemokraterna.

– Först och främst är det väldigt tråkigt att vårt samarbetsparti Liberalerna ligger precis under spärren. Vi ser fram emot att samarbeta med dem i framtiden. Vi är öppna för att samtala med alla. Vi ser gärna att vi fortsätter arbetet med våra samarbetspartier, sen ska vi försöka få ihop en lösning för en majoritet, säger Patrik Stenvard (M), regionråd opposition.

Sjukvårdspartiet kommer att ha ett möte med sina medlemmar för att diskutera vilka partier de kan tänka sig att styra med.

– Det handlar om partiernas ideologiska grund. Men man måste skilja på riks- och regionspolitik. De parametrarna måste vägas in, säger Henrik Olofsson (SVP), regionråd Gävleborg

Kan ni tänka er att styra med Sverigedemokraterna?

– Vi måste avvakta vad medlemmarna säger, säger Henrik Olofsson (SVP), regionråd Gävleborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.