Ökat intresse för extremsport

Uppdaterad
Publicerad

I motsats till att många traditionella lagidrotter som fotboll tappar allt fler deltagare, är BMX och skateboardåkning exempel på två sporter som tvärtom blir allt populärare.

Det är sporter som kräver mycket ideellt arbete för att skapa dom rätta förutsättningarna och Jocce Magnusson som är ordförande i Hofors BMX och Skate-förening berättar att det krävts ett stort engagemang och tusentals timmar för att få till hallen:

– Det fanns en viljestyrka att bygga tror jag och så hade vi många ungdomar från början som var intresserade och sen har det bara växt.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Hofors inomhushall för BMX och Skate är populär. Och intresset för sporterna som bedrivs här bara ökar. När hallen blev klar för sju år sen var antalet medlemmar i Hofors BMX och Skate-förening 50, idag är medlemsantalet 650. En av ungdomarna som är flitig besökare är BMX-åkaren Jonas Östberg 13 år från Torsåker:

– Det går väldigt fort och sen får du göra som du vill själv, ingen säger åt dig att göra något.

Båda sporterna ingår numera i Riksidrottsförbundet. Men trots att intresset för dem växer så ser möjligheterna i länet väldigt olika ut.

Skateboardåkarna har i nästan varje kommun någon park att åka i och i både Bollnäs och Gävle kan skateboardåkarna åka inomhus.

I Söderhamn finns en liten hall för både skate och BMX, men den hallen är framförallt anpassad för skateboardåkare. Så för den färskaste sporten: BMX, är det bara Hofors som har en inomhushall specialanpassad för BMX-cyklister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet