Under onsdagen kommer domen mot den man som omskar nio pojkar med en lödpistol i Söderhamn och Gävle. ”Jag har utbildning i mitt hemland på nio månader” – Hör den misstänkte omskäraren här. Foto: SVT

Olaglig omskärelse kopplas till kritiserad förskola

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kommer domen mot den man som under april och maj 2018 omskar nio pojkar med en lödpistol i Söderhamn och Gävle.

Förundersökningen visar nu att händelsen har en tydlig koppling till förskolan Bilaal, med verksamheter i Gävle, Söderhamn och Umeå som blev av med tillståndet 2019. Något som Gefle Dagblad var först med att berätta.

Enligt förundersökningen kom mannen i kontakt med familjerna till de omskurna pojkarna via en dåvarande styrelsemedlem på förskolan Bilaal som även skjutsade honom till familjerna vid ingreppen.

– Det var mannen som äger dagiset i Söderhamn som tog mannen som omskar barnen till oss. När en sådan man säger så här har jag litat på honom, då tror jag det är okej. Ägaren till dagis var pålitlig trodde vi, en myndighetsperson, säger en av de omskurna pojkarnas föräldrar i förhör.

Nekar till brott

Bilaal har tidigare sammankopplats med extremistmiljöer då en av grundarna av förskolan och en 38-årig tidigare medarbetare är två av de sex islamister som ska utvisas. Enligt Säpo har även ett extremistnätverk verksamt i Gästrikland mer än en gång haft tillgång till lokaler som tillhör förskolan Bilaal i Gävle utanför arbetstid.  

38-åringen som ska utvisas var även folkbokförd hos styrelsemedlemmen på Bilaal som förmedlat kontakten till familjerna vid omskärningarna under två år.  

Den misstänkte mannen uppger att han inte kände till att han inte fick utföra ingreppen i Sverige och nekar till brott. Hör den misstänkte omskäraren i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.