Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Adam Rydstedt (M)i Hudiksvall är beredd att gå emot sin egen partiledare och statsminister om uranbrytning. Foto: Lari Honkanen/SVT

Oro i Hudiksvall efter beskedet att regeringen vill upphäva uranbrytningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom beskedet att regeringen vill utreda att upphäva uranbrytningsförbudet. Hudiksvall är en av de kommuner där uranbrytning kan bli aktuellt – och de oroar politikerna.

I den lilla byn Nianfors, på gränsen mellan Hudiksvall och Bollnäs kommuner, finns det uranfyndigheter. I årtionden har befolkningen, med Hudiksvallspolitikernas stöd, slagits mot att det ska brytas uran.

Samtliga partier som sitter i kommunfullmäktige har sagt att de ska använda vetot. Det som bekymrar politikerna är att regeringen kan plocka bort det kommunala vetot.

– Blir det kommunala vetot kvar efter regeringens utredning kommer vi att använda det, säger Adam Rydstedt (M), kommunalråd i Hudiksvall.

Hör honom och Lina Johnsson (MP) i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.