Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Islamkännaren Mohammad Fazlhashemi går igenom vad företeelsen ”blodspengar” innebär i den muslimska världen och vilka regler man behöver följa när det tillämpas som skadestånd. Foto: Stefan Åsberg/SVT & Lari Honkanen/SVT

Aljiburi-klanens inspel om blodspengar: Så fungerar det i praktiken

Uppdaterad
Publicerad

Aljiburi-klanen föreslår ”blodspengar” som skadestånd för den 19-åring som mördade gängledaren Mustafa ”Benzema” Aljiburi i januari. Men hur fungerar det i praktiken? Och vilka ska godkänna en uppgörelse om blodspengar? SVT ställde frågan till islamkännaren Mohammad Fazlhashemi.

SVT har tidigare berättat att släkten till den svenske gängledaren som mördades i Irak, kan gå med på en uppgörelse om så kallade blodspengar. Det betyder att 19-åringen från Hudiksvall som misstänks för mordet, får en chans att slippa dödsstraff, om han skulle bli dömd till det.

Vem som helst kan betala: UD eller Foxtrot

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala Universitet, menar att traditionen med blodspengar har avskaffats i vissa länder, men lever kvar i andra, som Irak och Iran.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

Vem ska betala: 19-åringens släkt, UD eller Foxtrotnätverket?

– I princip kan vem som helst betala, men det är den som begått brottet eller hans närstående som betalar ut summan till målsägande.

Blodspeng på upp till en miljon dollar

Hur stora summor handlar blodspengar om?

– Det är olika i olika länder, men i Iran som jag känner till bäst, brukar det röra sig om summor motsvarande mellan 140 och 150 tusen kronor.

Enligt uppgifter till SVT handlar blodspengar i Irak om betydligt större summor: uppemot en miljon dollar.

SVT har sökt 19-åringens familj, som avböjt att kommentera fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

Mer i ämnet