Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ovanåkers kommun söker just nu efter kommunjägare som ska skjuta djur som utgör risker. Foto: TT

Ovanåkers kommun söker jaktlag – ”Vi har ett stort behov”

Uppdaterad
Publicerad

Ovanåkers kommun letar efter ett jaktlag som kan vara kommunens skyddsjägare. I dagsläget finns inga skyddsjägare i kommunen men behovet är stort när det finns djur som medför miljö- och hälsorisker.

Situationer där kommunjägaren kan komma att kallas in kan vara när sjuka djur som utgör en fara för människor, trafik, natur och andra djur stryker omkring. Eller om djuren framkallar generellt stök och riskerar miljö och hälsa på olika vis.

Erfarenhet av jakt i kommunen krävs

Kommunjägaren ska kunna kallas in inom 24 timmar för att utföra sitt uppdrag och ett krav som finns är att jaktlaget sen tidigare ska ha bedrivit organiserad jakt i kommunen. Det finns inte något krav på hur många personer som ska vara skyddsjägare och i nuläget har enbart två ansökningar inkommit till kommunen. Fler personer har dock hört sig för om uppdraget, men alltså inte ansökt.

– Vi har en ansökningstid fram tills den 15 december så jag är förhoppningsfull. Vi har stort behov av en organisation som kan hantera situationer som uppstår, säger Mattias Bergström, miljö- och byggchef på Ovanåkers kommun.

Kommunen kompenserar kommunjägare med en fast årlig ersättning som ska betala för bland annat resor och ammunition. Beslutet att införa kommunjägare är ett politiskt beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer