Se Jonas Östblom på Svensk Fastighetsförmedling berätta hur hussäljare och husköpare påverkats av översvämningarna i Gävle i augusti. Foto: SVT

Översvämningarna påverkar bostadsmarknaden: ”Ökad rädsla att köpa hus med källare”

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagen den 18 augusti när tusentals hushåll i Gävleområdet drabbades av översvämning, är en dag som många minns med förskräckelse. Att det som hände har påverkat många börjar nu också märkas på bostadsmarknaden.

Än har det inte hunnit gå särskilt lång tid efter det regnkaos som framför allt Gävle hamnade i för ett par veckor sedan. Men mäklare i Gävle kan redan märka att det inträffade påverkat deras kunder.

– Det är ett antal kunder som drabbats, både de som sålt sina hus och de som väntar på tillträde. Det är vissa hus som ska säljas som tyvärr fått vattenskador och som vi måste skjuta på, säger Jonas Östblom på Svensk Fastighetsförmedling.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Även mäklare från Länsförsäkringars Fastighetsförmedling i Gävle rapporterar om försäljningar som stoppats eller satts på paus – och att det finns en ökad rädsla att köpa hus med källare.

Jonas Östblom tror ändå att situationen med tiden kommer återgå till det normala.

– På lite sikt brukar det komma tillbaka till där vi befunnit oss sedan tidigare. Men det är klart att man funderar när det uppstår extrema situationer.

I klippet berättar Jonas Östblom mer om hur bostadsmarknaden i Gävle påverkats av översvämningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet