Så kan du skydda ditt hus mot framtida översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Är du rustad för skyfall och översvämningar? Oavsett om du bor i villa eller flerbostadshus är det mycket du kan göra för att skydda din bostad.

Översvämningar efter skyfall har blivit allt vanligare, och ett varmare klimat gör att skyfallen kommer bli ännu kraftigare och vanligare i framtiden. Men det går att skydda sig, åtminstone till viss del.

För det första handlar det om var bostäder byggs. Att köpa ett hus i en sänka där vattnet inte kan rinna undan på ett bra sätt ökar risken för översvämningar. Men även på befintliga hus kan man ofta förbättra skyddet mot kraftiga skyfall och översvämningar.

Se över dränering och stuprör

Först och främst gäller det alltså att huset är tätt och att det inte kan rinna in vatten varken genom tak, fönster eller andra öppningar. För att motverka att vatten kommer in genom avloppen kan man installera översvämningsskydd, till exempel avstängningsbara golvbrunnar och så kallade backventiler (ventiler som bara släpper igenom vätska i en riktning).

Andra viktiga åtgärder är att se till att dränering fungerar och att stuprör är rensade och leder bort vatten från bostaden. Vid kraftiga skyfall kan man som en extra åtgärd fästa en ”avledningsslang” på stuprör som leder bort vattnet från bostaden.

Det är också bra om marken lutar bort från huset och att det finns grönområden i närheten som kan ta emot stora mängder vatten.

Se mer i videon ovan.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.