Flera hus förstördes under det kraftiga regnovädret i Gävle i mitten av augusti. Foto: TT

Försäkringsbranschens klimatexpert: ”Regeringen urusel på klimatanpassning”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska bostadsområden är dåligt rustade för skyfall och både kommuner och regering måste göra mer för att skydda bostäder runt om i Sverige mot framtida översvämningar. Det menar försäkringsbranschen.
– Regeringen är urusel på klimatanpassning, säger försäkringsbranschens klimatomställningsexpert Staffan Moberg.

Hur väl förberedda är vi för framtida översvämningar? Inte särskilt bra, menar försäkringsbranschen som riktar kritik både mot Sveriges kommuner och regeringen.

– Många kommuner har en hel del att funderar på, inte bara Gävle kommun, säger Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If, och fortsätter:

– Är man rätt rustad? Hur ser det ut med dagvattensystem och avloppsledningar? Har de tillräckligt med kapacitet för att stå emot? Jag tror att man kommer bli varse om att man inte har det i nuläget och att många kommuner skulle behöva stärka upp den dimensionen.

Vill se översvämningsutredning

Staffan Moberg är klimatomställningsexpert på Sveriges Försäkring, en branschorganisation för försäkringsbolag, och han är hård i sin kritik mot regeringen.

– Jag tycker att regeringen är urusel på klimatanpassning, säger han, och fortsätter:
– De jobbar väldigt mycket med att minska koldioxidutsläppen, men klimatanpassning har man lämnat helt därhän.

Han vill nu att staten tar ett större ansvar för klimatanpassning och att regeringen tillsätter en översvämningsutredning, som ska studera hur samhället ska anpassas och hur omställningen ska finansieras.

– Jag vill att regeringen börjar intressera sig för klimatanpassning och inte bara hänvisar till att enskilda myndigheter ska vidta åtgärder, för det blir ett stuprörstänk som inte fungerar i samhället, säger han.

SVT Nyheter har varit i kontakt med regeringen som inte vill svara på försäkringsbolagens kritik i en intervju idag. Men inrikesminister Mikael Dambergs pressekreterare påpekar att det är kommunerna som ansvarar för det förebyggande arbetet mot naturolyckor och att staten hjälper kommunerna med strukturer för samordning och kunskapshöjande insatser.

Regeringen meddelar även att de snart kommer att presentera nya budgetsatsningar inom området klimatanpassning.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Staffan Moberg, jurist och expert på klimatskador hos Svensk försäkring, kommer det inte gå att försäkra fastigheter inom vissa områden på grund av klimatförändringarna. Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter