Per Soneruds ”Trampolinflickan” avtäcks på måndag.

Sonerud får som han vill – en av hans skulpturer hamnar i det offentliga rummet

Publicerad

Hudiksvalls kommun sa nej till Per Sonerud när han ville skänka sin skulptur ”Caféflickan” till kommunen. Nu hamnar en av hans skulpturer i det offentliga rummet i alla fall.

På måndag avtäcks ”Trampolinflickan” på en Hudiksvallsbostäders fasader.

Det var i början av maj som vi berättade om att Hudiksvalls kommun sa nej till Per Sonerud när han ville skänka sin skulptur ”Caféflickan” som i dag står på hotell Strandpiren till kommunen.

Anna Lindqvist, som är chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Hudiksvalls kommun, skrev då  i ett yttrande att kommunen inte kunde ta emot gåvan från konstnären och det var bristen på en lämplig plats som var det avgörande.

Men på måndag avtäcks en av Soneruds skulpturer, ”Tampolinflickan”, på av det kommunala bostadsbolaget Hudiksvallsbostäders fasader på Norra Kyrkogatan i Hudiksvall.

– Ja, det stämmer, så det är ju indirekt kommunen som den här gången köpt ett verk av mig, säger Per Sonerud. Det gjorde Hudiksvallsbostäder redan i början av 2017. Det är jättehärligt att få vara så här fåfäng och viljas synas i den offentliga miljön i sin hemstad.

”Trampolinflickan” är syster till ”Caféflickan” berättar Per Sonerud och heter egentligen Irina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer