Länsstyrelsen genomför en kontrollerad naturvårdsbränning i Lundbosjöns naturreservat under onsdagen. Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

Planerad eldning i naturreservat i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid på onsdagen ska Länsstyrelsen Gävleborg elda i Lundbosjöns naturreservat i Gävle kommun. Det är en planerad naturvårdsbränning och det är omkring åtta hektar skog som ska brännas.

– Jag förstår om det kan uppfattas som en motsättning i och med att det på vissa platser nu är torrt i skog och mark och det råder viss brandrisk samtidigt som vi genomför naturvårdsbränningar, säger bränningsledare Andreas Wedman vid Länsstyrelsen Gävleborg och fortsätter.

– För att det naturvårdande resultatet ska bli vad vi eftersträvar måste arbetet utföras när marken är torr.

Länsstyrelsen vill uppmärksamma invånarna på bränningen så man inte tror att det är en skogsbrand och ringer 112 i onödan. Räddningstjänsten och SOS-alarm är informerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.