Här kommer det att gå att bo om några år. Men skylten blir väl ändå kvar? Foto: SVT

Planerna för Läkeroltomten börjar ta form

Uppdaterad
Publicerad

Nu tas första steget för hur bostäderna på gamla Läkeroltomten ska se ut. Gävle kommun har upprättat en plan för det gamla industriområdet.

Det var i december 2013 som de sista pastillerna och bilarna rullade ut ur maskinerna i den gamla fabriken. Sedan dess har planerna på att göra bostadsområde på den 47 000 kvadratmeter stora tomten sakta växt fram sedan Gavlegårdarna köpte området för 53 miljoner våren 2014.

Nu är det är ute på samråd då medborgarna får komma med sina åsikter. Tanken är att området ska bli en blandning mellan olika boendeformer, 750 bostads- och hyresrätter.

Kan börja byggas nästa år

Går allt som planerat början man riva byggnader under 2017 och bygga 2018. Vilka av de nuvarande byggnaderna som ska sparas har man i samarbete med Cloettas antikvarieutredning kommit fram till – i dagsläget är det tre byggnader uppsatta på listan över hus som ska bevaras.

Planen möjliggör ungefär 750 bostäder, en förskola, kommersiella verksamhetslokaler och nya offentliga rum.

Ett informationsmöte kommer att hållas i Läkerolfabriken den 12 juni klockan 18.00 och samrådstiden pågår från och med nu och fram till den 21 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer