Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör underättelsechefen berätta om hur den nya avlyssningslagen kan användas. Foto: Jessica Gow/TT

Polischefen om hemlig avlyssning: ”Kommer inte avlyssna kreti och pleti”

Publicerad

Hemlig avlyssning och fortsatt offensivt arbete – så ska polisen med hjälp av den nya lagen stoppa den rådande våldsvågen som drabbat bland annat Gävleborgs län.

Första oktober införs den nya avlyssningslagen. Jale Poljarevius, underrättelsechef vid polisen menar att det är ett verktyg som kan underlätta polisens arbete mot kriminella nätverk.

Polisen kommer framöver att kunna använda sig av avlyssning även om det saknas konkret brottsmisstanke, något som efterfrågats av både polis- och åklagare. Men den nya lagen har även fått kritik av bland annat Svenska Advokatsamfundet som en alltför långtgående åtgärd.

– Det finns tydliga regler och om de inte uppfylls kan vi inte genomföra en avlyssning, konstaterar Jale Poljarevius.

Se och hör mer om hur avlyssning kommer att användas i klippet ovan.

Våldet i Gävleborg

Under den senaste tiden har det varit flera skjutningar i länet. Förra veckan skakades Sandviken av två dödsskjutningar och den här veckan har det varit två skottlossningar i Gävle inom loppet av ett dygn.

Enligt uppgift till SVT ska det finnas ett samband mellan de båda dåden i Gävle. Polisen vill däremot inte spekulera i om skottlossningarna har koppling till gängkriminalitet eller dubbelmordet i Sandviken förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.