På fredagen kommer dom mot de sex personer som åtalats för mordet på Ramin Sherzaj. Foto: Polisens förundersökning

Polisens utredare utbildades om hederskulturer

Uppdaterad
Publicerad

För att kunna genomföra förhör på ett effektivt och relevant sätt i fallet med den kidnappade och mördade Ramin Sherzaj, så gick förhörsledarna en speciell utbildning om hederskulturer.

Cirka en månad in i förundersökningen så förstod utredningsgruppen vikten av att alla som arbetade med den här utredningen skulle behöva utbildas om den hederskultur som kan förekomma bland vissa invandrargrupper i Sverige.

Det skriver spaningsledaren Johan Bast och chefen för förhörsenheten Eva Hansson i ett pressmeddelande i väntan på att domen faller i målet.

LÄS MER: Kidnappningsmordet – Kindpuss slutade med döden

Efter den utbildningen, som var på en dag, så tog gruppen tog fram en checklista som förhörsledarna hade med sig vid förhören. Man kunde inte bara använda checklistan rakt av utan den hängde ihop med de svar och frågor man hade till personerna som hördes i utredningen.

Man skriver att just den den här utbildningen var viktig för arbetet med den fortsatta förundersökningen.

Hedersrelaterat  motiv

Åklagarna i målet har under rättegången mot de sex huvudåtalade, särskilt tryckt på att brottet ska anses ha hedersrelaterat motiv. Man vill också att detta ska vara av betydelse när tingsrätten fastställer straffen.

LÄS MER: ”Sverige blundar för hedersbrott”

Åklagarna yrkade på livstids fängelse för fyra av de män om är häktade i målet, samt för den enda åtalade kvinnan. En sjätte åtalad man vill åklagarna ska dömas till 14 års fängelse, då han är för ung för att dömas till ett livstidsstraff.

Domen i kidnappningsmordet kommer på fredag klockan 11.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kidnappningsmordet

Mer i ämnet