Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Politikerna i Ljusdals kommun har delade åsikter om ett högstadium i kommunen. Hör hur utbildningsnämndens ordförande Kristina Michelson (S) utbildningsnämndens 2:e vice ordförande William Våhlberg (C) resonerar i klippet. Foto: Maria Broberg/SVT

Gemensam högstadieskola i Ljusdal kan bli het valfråga

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om ett gemensamt högstadium i Ljusdal har bollats fram och tillbaka i kommunen. I höstas föreslog kommunstyrelsen att frågan skulle utredas, men när ärendet nådde utbildningsnämnden röstades förslaget ned.

Ännu är politikerna inte överens om vad som ska ske – därför kan skolan i Ljusdal bli en aktuell fråga inför valet 2022.

Bakom förslaget ligger bland annat dåliga skolresultat och brist på behöriga lärare.

Röstades ned i utbildningsnämnden

Representanter från Centerpartiet, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Ljusdalsbygdens parti röstade nej till en gemensam gymnasieskola, medan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna sa ja.

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

– Vi har redan en utredning som handlar om att kolla på tre skolområden. Det är Järvsö-Nybo, Färila-Los och Ljusdal. Färila-Los ska vi kolla på samverkan och samarbete så att Los skola är kvar så länge som möjligt. De andra skolorna ska vi titta på samordning och effektivisering, säger Wiliam Våhlberg (C).

De flesta har redan skolskjuts idag

Kommunstyrelsens ordförande Marit Holmstrand (S) hade gärna sett en utredning om gemensamt högstadium.

– De flesta har skolskjuts sedan förskoleklass så det är inget nytt. Jag tycker att det är synd att det inte togs upp för att utreda, säger Marit Holmstrand.

En ny skola skulle behöva byggas

Totalt går det cirka 650 elever på högstadieskolorna i Ljusdals kommun, vilket innebär att en ny skola skulle behöva byggas i Ljusdal om samtliga skulle gå på samma skola. I Los går endast 18 elever på högstadiet, medan det går runt 100 i Järvsö, respektive Färila.

Läsåret 2020/2021 hade Ljusdals kommun nästsämst skolresultat i Gävleborgs län.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristina Michelson (S) svarar på tre frågor om barnens framtid i Ljusdals kommun. Foto: SVT

Skolresultat i Gävleborgs län

Andel elever som uppnått kunskapskrav i alla ämnen, slutbetyg årskurs 9, kommunala skolor:

Bollnäs 63,2 %

Ljusdal 64,3 %

Sandviken 64,4 %

Gävle 69,4 %

Ovanåker 70,7 %

Hofors 70,9 %

Söderhamn 71,1 %

Hudiksvall 75,5 %

Nordanstig 79,5 %

Ockelbo 79,6 %

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

Mer i ämnet